Tilbage

Rejse for døve til Albanien

Albanien er en republik på Balkanhalvøen, der siden 1991 har været igennem en stor forandring. Det er et smukt land, der byder på dramatiske bjerge, uberørte badebugter og arkæologiske skatte. På døves rejsende højskole skal  vi blandt andet opleve den arkæologiske plads Butrint, den historiske by Gjirokastër og besøge hovedstaden Tirana. 

 

Turen giver dig mulighed for at hilse på et lille charmerende land med store naturoplevelser, et skønt klima (ca. 25 grader i juni måned) og favorable priser. 

 

Rejserute:
Dag 1: Ankomst til Albanien

Dag 2: Tirana – besøg 

Dag 3: Tirana – Berat (1,5 t kørsel) – Vlora

Dag 4: Vlora – Llogara National Park – Saranda (3 timer kørsel)

Dag 5: Saranda – Buitrinti – Ksamil – Butrint - Saranda 

Dag 6: Saranda 

Dag 7: Saranda – Gjirokastër

Dag 8: Gjirokastër – Tirana (3,5 t kørsel)

Dag 9: Afrejse til lufthavn 

 

Inkluderet i prisen:

 • Vi samarbejder med rejseselskab – det giver tryghed pga rejsegarantifund 
 • 3x overnatning på Tirana Hotel Senator 4**** eller lign. hotelniveau 
 • 1x overnatning på Vlora Hotel Kraal 
 • 3x overnatning på Saranda Hotel Bougainville Bay eller lign. 
 • 1x overnatning på Gjirokastër Hotel Argjiro eller lign.
 • Lokal guide til dag 2 (Tirana), dag 2 (Berat, Vlora), dag 5 (Butriniti), dag 8 (Gjirokastër) 
 • 1x aftensmad i Tirana
 • 3x aftensmad i Saranda
 • 8x morgenmad på alle hoteller 
 • Indgangsbillet til Tirana National History Museum, Bunk´Art 1, Butrinti Archeological site, Berat Castle og Onufri Museum 
 • Bus og buschauffør til hele ugen (og udgifter til buschauffør) 
 • Drikkepenge til chauffør og vores rundvisninger 
 • Vi tager tegnsprogstolk med 
 • Vi arbejder på et foredrag af en lokal døv person fra Albanien 

 

Detaljeret beskrivelse af de enkelte dage:

Dag 1
Vi flyver fra København til Tirana, hvor vi lander først på eftermiddagen. Derefter er der transport til hotellet og indkvartering.
 

Dag 2: Tirana 

Efter morgenmaden ser vi mere pa? den albanske hovedstads mange attraktioner. Vi starter med at kigge forbi museet for det hemmelige politi, som rummer en grum beretning om Albaniens historie. Herfra fortsætter vi ind i den centrale del af byen, hvor mange af de udenlandske ambassader holder til. Tiranas indre by er præget af forskellige arkitektoniske stilarter, der knytter sig til forskellige perioder af landets historie. Der er for eksempel pompøse bygninger fra perioden 1939-44, hvor landet var under italiensk besættelse, og i efterkrigstidens kommunistiske æra var det den monumentale sovjetiske stil – og elementbyggeriet – der dominerede. Vi besøger også Dajti Moutain via Cable Car. Turen er 4,5 kilometer lang og vi kommer op i ca. 1100 m højde. Der kan du opleve en flot udsigt på Tirana byen. Vi besøger også en berømt bunkermuseum: Bunk´Art 1.

 

Dag 3: Tirana – Berat – Vlora

Efter en god nats søvn er det blevet tid til at begive os mod Vlora. Undervejs gør vi stop i byen Berat i den centrale del af landet. Den gamle bydel i Berat er på UNESCO’s liste over verdens kulturarv, og de historiske huse med de mange vinduer, bygget på terrasser op ad klippesiden, illustrerer på bedste vis tilnavnet ”Byen med de tusind vinduer”.

Berat har en smuk borg beliggende på en bakketop, og i middelalderen boede de fleste af byens indbyggere inden for borgens område. Beboerne var for størstedelens vedkommende kristne, og i borgområdet har ligget omkring 20 kirker, de fleste opført i 1300-tallet. Nogle af dem har værker af Albaniens mest berømte ikonmaler, Onufri, som har fået sit eget museum i Mariakirken. Byen huser også nogle fine moskeer, blandt andet Kongemoskeen, bygget i slutningen af 1400-tallet.

Osum-floden bugter sig gennem Berat, og vi skal naturligvis se den smukke Gorica bro, der forbinder byens to gamle bydele, Mangalem og Gorica. Den oprindelige træbro blev opført under Ahmet Kurt Pasha, mens den nuværende konstruktion er af nyere dato. Ahmet Kurt Pasha regerede Berat i slutningen af det 18. århundrede under det kortvarige Pashalik-regime i Berat, som var en af grundstenene i den senere albanske statsdannelse i 1912.

Vi ankommer til kystbyen Vlora sidst på eftermiddagen og efter at have indlogeret os på vores centrale og hyggelige hotel, spiser vi en god aftensmad på en af de mange restauranter i byens centrum.  Vi tager på en kort rundtur i byen, som blandt andet inkluderer byens centrale torv, hvor det albanske flag altid vejrer til minde om den albanske uafhængighedserklæring, der blev proklameret her i byen d. 28. november 1912.

 

Dag 4: Vlora – Llogara National Park – Saranda (3 timers kørsel)

Det er en meget smuk køretur til Llogara National Park, hvor vi passerer igennem nogle af de mest spektakulære bjergpas, mens vi kan følge kystlinjen, der bugter sig flere hundrede meter nede. Denne kystlinje er blevet kaldt den Aalbanske riviera. Undervejs gør vi holdt i Llogara nationalpark, hvor vi også indtager frokost. Det er muligt for at vandre et lille time på Ilogora National Park, Ceasars Pass. Vi ankommer til Saranda sidst på eftermiddagen. 

 

Dag 5: Saranda – Buitrinti – Ksamil – Saranda

I dag skal vi på udflugt 25 km syd for Saranda til den lille halvø, hvor oldtidsbyen Butrint ligger. Omgivet af vand var Butrint nem at forsvare, og selv om byen havde været beboet længe før, var det grækerne, der opbyggede byen og opførte forsvarsmuren rundt om den. Efter grækerne overtog først romerne og siden byzantinerne byen, hvorefter den gik i forfald og blev efterladt. Først i 1920 begyndte italienske arkæologer at udgrave byen, som i dag er et UNESCO-bevaret omra?de.

Butrint har haft alt fra græsk teater til et akropolis med græske og romerske bade. Her findes også templer ændret til basilikaer, eftersom kristendommen efterfulgte de gamle guder. Akropolis la? pa? et højdedrag og er senere blevet ombygget til en fæstning. Her er en strålende udsigt over Vivarikanalen og Korfustrædet mod Korfu, hvor grækerne efter al sandsynlighed i sin tid kom fra. Området er stort, og vi skal bruge lidt tid til at gå rundt her og mærke historiens vingesus.

Efter en tur tilbage i tiden, fortsætter vi mod nogle af Albaniens bedste badestrande ved Ksamil, der tidligere var en stille og rolig fiskerlandsby. I dag er området blevet noget skæmmet af de mange hoteller, der er vokset frem de seneste 10-20 år. Strandene fejler dog ikke noget, og heller ikke de mange gode fiskerestauranter, hvoraf vi besøger en af de bedste for at indtage dagens velfortjente frokost. Vi returnerer til Saranda midt på eftermiddagen, og resten af dagen er afsat til oplevelser på egen hånd.

 

Dag 6: Saranda

Dagen er afsat til oplevelser på egen hånd. Saranda byder på et hav af muligheder for eksempel vandretur eller besøg til det lokale bymuseum eller en tur til stranden.

 

Dag 7: Saranda – Gjirokastra

Efter en afslappende dag er det blevet tid til atter at få sig en på opleveren. I bus begiver vi os mod e?n af de smukkeste byer i hele Albanien, Gjirokastra. Byen, der er over 2.500 år gammel, er meget pittoresk med små brolagte veje og mange små huse med skifferstenstage. Byen er meget poetisk beskrevet i den albanske forfatter Ismail Kadares bog ”Chronicles of Stone”, og den var også hjemby for Albaniens diktator Enver Hoxha. Hans tilhørsforhold til byen sikrede, at den blev holdt nogenlunde ved lige under diktaturet, og da det faldt, forfaldt husene.

Fæstningen og byen er UNESCO- bevarede, og i dag er det UNESCO, der betaler de 20.000 USD, som hvert tag rundt regnet koster at vedligeholde – et beløb, som den almindelige albaner ikke har en jordisk chance for selv at betale. Byen har en hel del traditionelle håndværksforretninger, en gammel hyggelig bydel og en spændende basar.

Vi har afsat hele dagen til at opleve denne smukke by, og vi starter med at vandre op til fæstningen, hvorfra man har en fantastisk udsigt over byen. I dag har fæstningen mistet sin strategiske betydning, men helt frem til 1970’erne blev stedet brugt som fængsel for politiske fanger. Vi fortsætter ned ad de små kringlede gader i den gamle bydel og kigger forbi resterne af det imponerende tunnelsystem, som blev udbygget under kommunistregimet. I tilfælde af krig skulle tunnelsystemerne ikke blot yde sikkerhed for lokalbefolkningen, men også gøre det muligt at sende tropper ud af byen uden fjenden opdagede det.

Efter frokost er resten af dagen afsat til at opleve byen pa? egen hånd. Byen er bl.a. kendt for sin specielle kaffe, hvor bønnerne males i store stenkrukker, og der er rig mulighed for at prøve denne specialitet i en af byens mange cafeer og butikker. For litteraturinteresserede byder byen desuden på et lille museum for Albaniens største nulevende forfatter Ismail Kadare. Museet er indrettet i hans barndomshjem og giver et spændende indblik i hans liv og gøren. 

 

Dag 8: Gjirokastra – Tirana (3,5 t kørsel)

Efter et historisk besøg kører vi tilbage til hovedstaden Tirana. Om eftermiddagen er tiden afsat til at opleve byen på egen hånd. Det vil måske være muligt for at få et oplæg af lokal døv person, Florian. Han vil fortælle om situation om døve personer i Albanien. Dette oplæg er dog endnu ikke bekræftet. 

 

Dag 9: Afrejse til lufthavn

Efter morgenmad begiver vi os mod lufthavnen i Tirana, hvor vores fly venter.

 

Kursusansvarlige

Filip Verhelst (fv@cbg.dk) og Outi Toura-Jensen (ot@cbg.dk) 

Det siger vores kursister

Personalet her er supergodt. Man får en god behandling, man bliver beriget med nyheder og snak indenfor sit eget problemfelt, og så er her en fredsfyldt natur. 

Jeg synes,  Castberggård er et dejligt sted. Jeg kommer på kurset natur og motion, fordi jeg elsker at gå ture og nyder det sociale samvær med gruppen.

Jeg synes, at det er dejligt at komme her. Jeg nyder opholdet, og så er jeg den type, der gerne vil lære noget nyt hele tiden, så jeg skal helt sikkert af sted igen.