Tilbage

Jubilæumskoncert

200-års jubilæumskoncert for Beethovens 9. symfoni og 175 år for Grundloven

 

Ensemble Hermes og Syddanske Studerendes Symfoniorkester præsenterer en koncert for børn og unge med hørenedsættelse og cochlear implantater. Koncerten finder sted på Castberggård i anledning af 200-års jubilæum for Beethovens Symfoni nr. 9 og for Danmarks Riges Grundlov, som fylder 175 år i 2024.

 

Koncerten er inspireret af to tidligere projekter for børn og unge med hørenedsættelse og cochlear implantater, som fandt sted i LEGO House og i Palau de la Música Catalana i Barcelona.

 

Ved koncerten spilles værker af danske komponister samt Schillers ”An die Freude" (bogstaveligt "Til glæden"). ”An die Freude” er en ode skrevet i sommeren 1785 af den tyske digter, dramatiker og historiker Friedrich Schiller. Den er bedst kendt for sin brug af Ludwig van Beethoven i den sidste (fjerde) sats af hans niende symfoni, afsluttet i 1824. Hans melodi er kendt af børn og unge over hele verden, og den blev vedtaget som "Europas hymne" af Europarådet i 1972 og efterfølgende af Den Europæiske Union.

 

Baggrund

Ludwig van Beethoven - som var selv døv -, er den mest udførte klassiske komponist i verden og en af de vigtigste repræsentanter for Europas kulturliv. I dag hører hans værker til menneskehedens kulturarv. Ikke kun er han milepæl, opfinder og vendepunkt i musikhistorien, men han ændrede kunstnerens rolle som helhed.

 

I 2020, Syddansk Universitets Symfoniorkester og Ensemble Hermes under ledelse af dirigenten Saul Zaks benyttede sig af jubilæet til at dykke ned i denne legendariske komponists musik med en hel stribe koncerter for børn og unge med hørenedsættelse, der skulle markere jubilæet i Danmark, og Beethovens 250 år som musikalsk verdenssymbol nummer et. Beethovens selvbevidsthed gjorde ham til en ”moderne” kunstner og individualist. Denne tilgang førte ham til at gøre oprør mod alle former for konvention og kompromis. På trods af at han var rodfæstet i den klassiske tradition i Wien, var han også en pioner inden for romantik, der inspirerede og påvirkede senere kunstnere fra Schumann, Liszt og Wagner til Mahler, Shostakovich og Bernstein for kun at nævne nogle få. Især hans symfoniske arbejde og hans koncerter betragtes stadig som kendetegn ved genren.

 

Interessen for hans musik er uændret i århundreder og blevet et globalt fænomen. Beethoven er allestedsnærværende og evigt moderne. Hans navn er kendt langt ud over musikverdenen. Han inspirerede endda folk i ikke-musikalske discipliner som film, sport og politik.

 

Projektet har modtaget støtte fra Enid Ingemanns Fond, Konsul Poul Korchs Fond, Lrs. Eduard Troelstrup og hustru Else Troelstrup Fond, Knud Højgaards Fond, William Demant Fonden, Entreprenør Marius Pedersens Fond, Gangstedfonden og Toyota Fonden. 

Det siger vores kunder

At være til højskoleaften på Castberggård er altid en stor oplevelse. Foredragsholderne er interessante, maden er fantastisk og stemningen helt speciel. 

Min kone og jeg kan godt lide at komme til højskoleaftner på Castberggård, fordi der er en rolig atmosfære og man kan møde nye mennesker, mens man nyder den dejlige mad og spændt venter på aftenens foredragsholder. Vi er endnu ikke gået skuffede hjem.  

Vi er meget begejstrede for Castberggårds arrangementer. Derfor har vi også taget mange af vores venner med herud, og nu er vores seniorklub også blevet faste gæster. Så sidder vi ved bord sammen og hygger os med god mad og spændende foredragsholdere.