Tilbage

Her kan døve blive bedre til dansk

Det er vigtigt at kunne læse og skrive, hvis man skal begå sig i det danske samfund – både på arbejde og privat. Derfor tilbyder Castberggård i samarbejde med Horsens HF & VUC Forberedende Voksen Undervisning(FVU) for tegnsprogsbrugere.

 

Det er onsdag eftermiddag, og på 1. sal på Horsens HF & VUC sidder fem elever klar til at modtage den ugentlige undervisning i FVU dansk. Der er to unge fyre og tre modne kvinder i lokalet - og så selvfølgelig underviser Lene Poulsen fra Castberggård Højskole.

Selv om de fem elever befinder sig på tre ud af fire forskellige trin i FVU dansk, starter holdet altid med en fællesøvelse. I dag skal eleverne gå sammen i to små grupper og fortælle hinanden om en god oplevelse, som bagefter skal genfortælles af makkeren. Derefter er det en Ferninand-tegneserie, der skal forklares. 

Det hele er indtil videre foregået på tegnsprog, men nu skal eleverne i gang med at skrive historierne ned på et stykke papir. Og det er lige nøjagtig udfordringerne med at formulere sig på skrift, der har fået 56-årige Helle Knudsen til at starte på FVU.

- Jeg kan godt læse avis, men jeg har svært ved at skrive. Der er for mange fejl med punktummer, kommaer og tider. Det er for eksempel et problem, når jeg skal skrive officielle mails, forklarer Helle Knudsen, der er uddannet pædagog og arbejder som støtteperson for døvblinde.

 

Nok dansk til et selvstændigt liv
Underviser Lene Poulsen tager igen ordet og forklarer eleverne, hvad et referat er. Hvordan man bruger det, og hvordan man skriver det.

På en stol helt ude mod vinduet sidder 28-årige Mark Berry. Han kommer fra New Zealand, men er nu bosat i Danmark og ansat på Castberggård Højskole som lærer på Frontrunners – en international uddannelse for unge døve fra hele verden. I begyndelsen var det svært at lære at skrive og læse dansk på FVU, men efter et halvt års undervisning går det meget bedre.

- Før kunne jeg ikke følge med til underteksterne på TV – det kan jeg nu, fortæller Mark Berry.

Hans mål er at blive så god til dansk, at han kan leve et selvstændigt liv og klare sig selv i det danske samfund.

- Jeg overvejer at videreuddanne mig I Danmark, og jeg vil også gerne blive så god til dansk, at jeg kan komme med i en bestyrelse – måske i Danske Døves Landsforbund. 

Eleverne på FVU dansk kan tage en prøve, når både de og underviser Lene Poulsen synes, de er klar til næste trin. Helle Knudsen befinder sig på trin 3 ud af 4, men hun er slet ikke færdig.

- Målet er at bestå både trin 3 og 4 - og jeg kan heldigvis mærke, at jeg hele tiden bliver en lille smule bedre, siger Helle Knudsen med et smil.

 

Fra august 2018 tilbyder Castberggård og Horsens HF og VUC FVU i dansk og matematik på to forskellige trin. Begge er et gratis tilbud for tegnsprogsbrugere.

 


Drop image here or click to upload

Drop image here or click to upload